The Countdowns :))

Daisypath Vacation tickers

Sunday, August 29, 2010

Wasiat

Inilah wasiatku padamu :

Sembahlah Allah dengan cinta. Cintai Dia dengan rindu. Dia Yang Maha Lembut, Yang Maha Indah, Yang Maha Mulia. Sembahlah Dia dalam Keadaan senang dan sengsara, sedih dan bahagia.

Cintailah Rasulullah SAW dan keluarganya. Kenali siapa-siapa yang menjadi keluarganya. Bertawassullah kepada mereka kerana merekalah sedekat-dekatnya hamba di hadapan Tuhannya.

Sebagai Muslimah, contohilah Sayidatina Fatimah. Hidupnya diberkahi dengan kesucian, dengan kecerdasan, dengan keluhuran, dan kemuliaan. Bacalah tasbih az-Zahra di setiap harimu..

Jangan memutuskan silaturrahim, walau kepada mereka yang telah menyakiti hati. Jangan membalas sakit hati dengan sakit hati pula, kerana hal itu hanyalah tindakan orang-orang jahil dan jauh daripada Allah SWT. Pandang dan jadikan hidup ini sebagai ibadah kepada Allah, sebab hanya dengan cara itu, engkau akan selalu sedar akan keberadaan-Nya, akan Rahman dan Rahim-Nya.

Wajah hidup ada dua sisi. Satu sisi, bahagia. Sisi yang lain, sengsara. Baik bahagia dan sengsara, selalu berusahalah untuk bersyukur dan bersabar kepada-Nya. Bersyukur itu lebih mudah daripada bersabar. Maka, belajarlah untuk memudahkan dirimu supaya mendapatkan sabar. Sabar terhadap musibah, sabar terhadap bencana, dan sabar terhadap kehilangan dan kematian.

Jadilah Muslimah sebagaimana yang dikehendaki Allah. Dan jangan jadikan darjat Muslimah di bawah darjatmu sebagai perempuan. Kita boleh lahir di mana-mana. Kita boleh lahir pula di Iran, di Iraq, di Afghanistan, di Mesir, di mana-mana. Tetapi ingatlah bahawa semua yang aku sebutkan tadi hanyalah tempat. Tempat di mana kita lahir. Jangan jadikan tempat sebagai alasan untuk menjadi seoarang Muslimah, tetapi menjadi Muslimahlah di mana pun tempatmu berada. Bukan kerana kita gadis Jawa yang kebetulan menjadi Muslimah, tetapi kita adalah Muslimah yang kebetulan lahir di Jawa.

Ini hanyalah sekadar permintaanku. Aku berharap engkau dapat memenuhinya. Tetapi, jikalau engkau tidak dapat memenuhinya, aku akan bebaskan dirimu dari permintaan ini. Maafkanlah segala kesalahanku kepadamu, baik yang aku sengaja mahupun tidak. Dan sudilah kiranya engkau membantuku dengan doa dan munajat kepada Allah, sbb aku sudah tidak dapat lagi berdoa dan bermunajat kepada- Nya. Aku sudah berada di ambang pintu untuk dipertanggungjawabkan perbuatan-perbuatanku. Aku sudah tidak memiliki kesempatan lagi untuk berharap dan meminta.

Semoga Allah memberikan panjang umur kepadamu, dan memberikan berkat umur dalam hidupmu…

(Karya : Taufiqurrahman al-Azizy dari Novel – Munajat Cinta 1)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...