The Countdowns :))

Daisypath Vacation tickers

Thursday, September 9, 2010

Salam Satu Syawal 2010



9/9/2010 - sehari sebelum hari raya..

Syahdu terasa bila memikirkan Ramadhan yang mulia dan penuh keberkatan ini bakal melabuhkan tirainya pada Maghrib nanti. Ya Allah terlalu banyak lagi peluang yang belum aku rebut untuk hartaku di akhirat..sayu :(

Pagi ini dengan keadaan malas dan tiada mood bekerja, saya terpaksa bangun juga. Duduk seorang diri di rumah kuarters guru ini, semuanya sunyi. Apakan tidak semua cikgu-cikgu sudah bercuti bermula pada 6/9/2010. Hurmm.. termasuklah tuan rumah ini iaitu Abg Ipar dan Kak Ina..huhu. Nasib ada telefon yang sentiasa menemani tuannya walau dimana berada. Dapat juga mengubat perasaan ini bila ia kerap berbunyi dengan panggilan dan sms 'sahabat'..terima kasih ye, kerana anda sangat-sangat memahami perasaan 'sahabat' anda disini. Setiap masa anda menemani saya, amat dihargai perasaan kasih sayang yang anda tunjukkan pd saya itu :))..

Bercerita pasal 'sahabat', dia pon dah mula bercuti dan pulang ke kampungnya. Alhamdulillah 2.33pagi mengirimkan sms memaklumkan dia smpai kerumah dalam keadaan selamat dan ingin solat terawih sendiri kerana tidak sempat sepanjang perjalanan malam tadi di atas bas. Moga amalanmu diberkati 'sahabat'. Walau dimana kita berada, ambil la kesempatan walau sedikit untuk merebut peluang yang Allah berikan ganjaran berlipat kali ganda.

Baik kita lupakan kisah 'sahabat'. Pagi ini saya memandu seperti biasa dari Cheras ke Shah Alam melalui laluan KESAS. Alhamdulillah jalan lengang dan tidak jem seperti biasa..saya terdetik, kalau lah KL seperti ini setiap hari alangkah nikmatnya. Tidak perlu bersesak-sesak, dan makan hati dengan gelagat dan ragam warga KL yang macam samseng di jalanan. Sentiasa mahu cepat dan tidak menghormati orang lain..aduh..berubahla untuk kebaikan kita bersama. Saya pon sentiasa menasihatkan diri belajar la dari kesilapan, sekiranya kena saman bermakna itu adalah peringatan dari Allah supaya belajarla bersabar..(yang ini ditujukan utk diri yang telah disaman sebelum ini..huhu).

Sampai sahaja di Bangunan Sultan Idris Shah, saya meninjau parking kereta..uuhhh banyak sekali yang kosong. Iyelaa di bangunan SIS ada MAIS, JAIS, PEJABAT MUFTI, LEMBAGA ZAKAT SNGOR..tue yang selalu berlegar-legar mencari parking. Belum lagi ditambah dengan mahkamah yang bakal siap ni. Alamatnya ada yang terpaksa parking di Masjid Negeri pula :)
Masuk sahaja dalam pejabat, semua muka senyum ketupat..haha nasib belum basi lagi. Bahagian saya, Pengurusan Sumber Manusia adalah dalam 5 orang dari 14. Muka saya ni dah tahun kedua bekerja sehari sebelum raya. Tidak mengapalah, kita bagi pada kakak dan abang yang bekeluarga dulu bercuti. Adik-adik lepas raya nie memang lama la cutinya..ngeeee..

So..planning kali ini, saya akan pulang pada pagi subuh ke kampung seperti tahun lepas. Alahai Hulu Selangor bukan jauh sangat pon. Bukan tak nak balik malam nie, tapi rasanya dah terbayang2 jalan yang jem. Kalau esok pagi memang confirm lengang. Saya akan pastikan sampai sebelum sembahyang hari raya. Sebab nak solat di masjid kampung bersama-sama mereka. Saya dah terbayang-bayang masakan apa di pagi raya. Biasalah kalau dah darah Jawa, makanan lontong, nasi impit wajib ada..huhu Kak Long memang teror dalam bab ni. Time nie la saya paling sayang kat along..huhuhu...terharu kalau Along dengar..hee hee

Ok kawan-kawan semua, Salam Satu Syawal yea.. Salam Aidil Fitri Maaf Zahir dan Batin! :-))



1 comment:

  1. may i know who is "sahabat"? is it ur "jiwa"..hehehe

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...